βόλος

βόλος
I
Πόλη (82.439 κάτ.) της Θεσσαλίας, στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Το πολεοδομικό συγκρότημα Β. είναι το έκτο της Ελλάδας σε πληθυσμό μετά τα πολεοδομικά συγκροτήματα της πρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης, των Πατρών, του Ηρακλείου και της Λάρισας.
Ο Β. δημιουργήθηκε επάνω σε έναν ασήμαντο τουρκικό οικισμό το 1823. Η ανάπτυξή του άρχισε κυρίως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881) και είναι συνδεδεμένη τόσο με την περιοχή του Πηλίου, στα χωριά του οποίου υπήρχε ανεπτυγμένη οικοτεχνία, βιοτεχνία και βιομηχανία δερμάτων, υφασμάτων, μεταξιού και ξύλου, όσο και κυρίως με τη Θεσσαλία, της οποίας είναι και το επίνειο. Συνδέεται με την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και, με παλαιότερες οδικές αρτηρίες, με τη Λάρισα και τον Αλμυρό, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή προς τη Λάρισα και τη δυτική Θεσσαλία (Καλαμπάκα) συνδέει την πόλη με το εσωτερικό. Το λιμάνι του Β. είναι από τα πιο αξιόλογα της χώρας. Η περιοχή έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα από σεισμούς.
Σήμερα, ο Β. είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας με την εξαίρετη ρυμοτομία του, τη θαυμάσια παραλία του και, προπάντων, με το φυσικό του περιβάλλον, που το συγκροτούν τα γύρω υψώματα του Πηλίου, με τα οπωροφόρα δέντρα σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, και οι δαντελωτές ακτές με τις υπέροχες αμμουδιές και τη γαλάζια θάλασσα του Παγασητικού. Παρουσιάζει επίσης ζωηρή πνευματική κίνηση και είναι έδρα της μητρόπολης Δημητριάδος.
Ο Β. ανέκαθεν είχε βιομηχανική παράδοση και η κίνηση στο λιμάνι του έως το 1940 ήταν σημαντική. Με την ανάπτυξη όμως των οδικών μεταφορών, οι οποίες περιόρισαν τον ρόλο της πόλης ως επίνειου της Θεσσαλίας, την τάση συγκέντρωσης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, της βιομηχανίας στην περιοχή Αττικής, που επέφερε τον μαρασμό των παλιών βιομηχανιών της πόλης, και τη σκληρή δοκιμασία των σεισμών (ιδίως του 1955), η εμπορική και βιομηχανική κίνηση περιορίστηκε σημαντικά και μόνο στα τελευταία χρόνια, χάρη στον τουρισμό και ορισμένα μέτρα,σημειώθηκε αισθητή πρόοδος στην οικονομική ανάπτυξη του Β.
Στο πολεοδομικό συγκρότημα του Β. είναι συγκεντρωμένο περίπου το 60% του πληθυσμού του νομού Μαγνησίας και πάνω απότο 80% της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας του. Το βιομηχανικό κέντρο Β. είναι από τις σημαντικότερες βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στους κλάδους ειδών διατροφής (αλευροποιίας, ζυμαρικών κλπ.), ποτών, επεξεργασίας καπνού, υφαντικών, ενδυμάτων, τσιμέντου, μεταλλικών ειδών, μηχανών και συσκευών κλπ.
Στην πόλη υπάρχει αξιόλογο μουσείο, στο οποίο στεγάζεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή επιτύμβιων με ζωγραφικές παραστάσεις. Η πόλη είναι έδρα της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, που ιδρύθηκε το 1971 και εκδίδει το Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών και τα Θεσσαλικά.Η εταιρεία διαθέτει πλούσια συλλογή εγγράφων, που αναφέρονται στην ιστορία της Θεσσαλίας. Είναι, τέλος, έδρα πανεπιστημίου.
Στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου είναι συγκεντρωμένο περίπου το 60% του πληθυσμού του νομού Μαγνησίας και πάνω από το 80% της βιομηχανίας και βιοτεχνίας του.
Η παραλία του Βόλου, από όπου ξεκινά ο δρόμος που οδηγεί στα γραφικά χωριά του Πηλίου.
Ο Βόλος είναι το επίνειο της Θεσσαλίας· το λιμάνι του είναι από τα αξιολογότερα της Ελλάδας (φωτ. Φ.Δ. Λέτσιου).
Στον Βόλο εδρεύει και η μητρόπολη Δημητριάδος.
2
Ο «ανεμόμυλος», έργο του Βολς, πρωτοπόρου της άμορφης ζωγραφικής.
Ο Βόλος είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας με την εξαίρετη ρυμοτομία του και με το φυσικό του περιβάλλον.
Το δημοτικό ωδείο του Βόλου.
Γενική άποψη του Βόλου, με το λιμάνι και τα χωριά του Πηλίου στο βάθος (φωτ. Δ. Λέτσιου).
II
(τέλη 3ου αι. π.Χ.). Φιλόσοφος από τη Μένδη της Αιγύπτου. Ήταν οπαδός του Πυθαγόρα και του Δημόκριτου. Έγραψε τα Θαυμάσια και τα Φυσικά Δυναμερά, καθώς και άλλα έργα, που έδειχναν τη συμπάθειά του προς τον ανατολικό αποκρυφισμό και προσπαθούσαν να τον συνδυάσουν με το ελληνικό πνεύμα.
* * *
ο (AM βόλος)
το ρίξιμο των διχτυών
νεοελλ.
μικρή σφαίρα από γυαλί, πηλό ή άλλο υλικό με την οποία γίνονται διάφορα παιδικά παιχνίδια
αρχ.
1. το δίχτυ
2. ό,τι έχει πιαστεί μέσα στο δίχτυ
3. το ρίξιμο των κύβων, η ζαριά
4. η αλλαγή των δοντιών.
[ΕΤΥΜΟΛ. < (θ.) βολ-, βάλλω*].

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • βόλος — βόλος, ο και σβόλος, ο και σβόλι, το 1. μικρή μάζα από χώμα ή από άλλη ύλη: Καθώς σκάβαμε, βγάζαμε μεγάλους βόλους από χώμα. 2. στον πληθ., βόλοι παιδικό παιχνίδι που παίζεται με γυάλινες ή πήλινες μπίλιες: Τα παιδιά παίζουν βόλους εδώ και αρκετή …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • βόλος — throw with a casting net masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Βόλος — Sp Vòlas Ap Βόλος/Volos L Magnisijos nomo c., C Graikija …   Pasaulio vietovardžiai. Internetinė duomenų bazė

  • Άνω Βόλος — Πεδινός οικισμός (υψόμ. 140 μ., 529 κάτ.) στην πρώην επαρχία Βόλου του νομού Μαγνησίας. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ιωλκού. Παραδοσιακό κτίσμα στον Άνω Βόλο, στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Μαγνησίας …   Dictionary of Greek

  • Volos — Βόλος Volos …   Wikipedia Español

  • βόλω — βόλος throw with a casting net masc nom/voc/acc dual βόλος throw with a casting net masc gen sg (doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • βολάζω — [βόλος] ρίχνω τα δίχτυα στη θάλασσα …   Dictionary of Greek

  • Αραβαντινού, Μαντώ — (Βόλος 1926 – 1998). Νομικός και λογοτέχνης. Σπούδασε στη νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε μαθήματα λογοτεχνίας σε πανεπιστήμιο του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας (1967 74)… …   Dictionary of Greek

  • Βακαλόπουλος, Απόστολος — (Βόλος 1909 –). Ιστορικός και ομότιμος καθηγητής της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σπούδασε κλασική φιλολογία και παιδαγωγική στη φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ. Ειδικεύτηκε στη βυζαντινή και νέα… …   Dictionary of Greek

  • Βαλαβάνη, Ελένη — (Βόλος 1922 –). Λογοτέχνης. Σπούδασε νομικά στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική λογοτεχνία. Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και του… …   Dictionary of Greek

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”